Niespodzianka w misce, czyli czym jest gulasz?

węgierskie leczo
Czy polskie leczo to to samo, co węgierskie leczo?
Lipiec 24, 2017
kuchnia węgierska papryki
Paprykowy zawrót głowy, czyli co nieco o kuchni węgierskiej
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie
gulasz węgierski

Nic tak nie kojarzy się z kuchnią węgierską, jak gulasz. Uwielbiane na całym świecie, pokrojone na drobne kawałki (najczęściej wołowe), okraszone tłustym sosem mięso wydaje się naczelnym produktem eksportowym Węgier, przy czym to danie… nie jest gulaszem! Niniejsza potrawa na Węgrzech nazywana jest pörkölt (paprykarz), a to, co kryje się pod nazwą „gulyás”, w węgierskiej restauracji przypominać będzie raczej… zupę!

Zupa gulaszowa

Węgierski gulyás będziemy nazywać zupą gulaszową, co by nie pomylić go ze znanym w Polsce gulaszem (węgierski pörkölt). Podstawowymi składnikami potrawy są smalec, mięso, papryka (słodka lub ostra) oraz cebula. Tradycyjnie przyrządzali ją pasterze (węg.gulyás– pasterz bydła), gotując ją na świeżym powietrzu w kociołku nad ogniskiem. Na Węgrzech do tej pory można znaleźć miejsca, gdzie serwowana jest w ten sposób, a dla odróżnienia nazywa się ją gulaszem bograczowym – bográcsgulyás (węg.bogrács – kociołek).

W najbardziej popularnej, serwowanej w restauracjach wersji, możemy spodziewać się wołowiny, słodkiej suszonej papryki, ziemniaków i kluseczek. Niekiedy znajdziemy wydanie z wieprzowiną, kiszoną kapustą, grzybami i piwem (zdaniem niektórych – to już jednak nie będzie zupa gulaszowa).

Jak ją przygotować?

Przygotowanie zupy gulaszowej zaczynamy od roztopienia w garnku słoniny – najlepiej z włochatej odmiany świń mangalica. Następnie szklimy drobno pokrojoną cebulę (najlepiej węgierską z Makó), do której dodajemy słodką paprykę z oryginalnych, czerwonych torebeczek z napisem “édes paprika” z Kalocsy czy Szegedu (produkt dostępny w Polsce, który z pewnością można nazwać esencją kuchni węgierskiej). W zależności od preferencji można wykorzystać pomidory (bez skóry) lub koncentrat pomidorowy. W oryginalnej zupie gulaszowej śmietana pojawiać się nie powinna (w odróżnieniu od paprykarzu, który jest nią najczęściej zabielany).

Klasyczna, wołowa zupa gulaszowa nie jest daniem pracochłonnym, ale jej przygotowanie wymaga czasu. Po wytopieniu tłuszczu ze 100 g słoniny należy usunąć skwarki, a następnie dodać posiekaną cebulę. Kolejno dorzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Do tego dodać  pokrojoną marchew, paprykę w proszku, pieprz, czosnek i sól, podsmażyć. Dolać 2,5 szklanki wody (albo więcej) i wszystko dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, a gdy będą miękkie, wlać zawartość puszki pomidorów pelati. Wszystko razem dusić kilka minut, przelać do miseczek, a wierzch posypać natką pietruszki. I gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok