Paprykowy zawrót głowy, czyli co nieco o kuchni węgierskiej

gulasz węgierski
Niespodzianka w misce, czyli czym jest gulasz?
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie
kuchnia węgierska papryki

Papryka słodka, ostra, suszona, mielona, wędzona, świeża, w formie pasty – kuchnia węgierska nie próżnuje w temacie wykorzystywania i przetwarzania papryki. Dokładając do tego setki odmian o różnym smaku i aromacie, możemy tworzyć niezliczone smaki jednej potrawy, zmieniając jedynie przyprawę! Ciężko znaleźć danie w kuchni madziarskiej, które nie zawierałoby papryki – występuje zarówno w leczo, jak i gulaszu, a także innych, mniej znanych, choć równie smacznych, lokalnych potrawach.

Kuchnia inna niż wszystkie

Węgry to kraj, w którym wykształciła się charakterystyczna, regionalna kuchnia. Pomimo zauważalnych wpływów niemieckich, austriackich i bałkańskich, nie sposób pomylić ją z żadną inną. Bazuje ona na daniach mięsnych, warzywach sezonowych i intensywnych, aromatycznych przyprawach. Do większości płynnych i półpłynnych dań (zupy, gulasze) serwuje się pieczywo.

Najważniejsza jest papryka!

Żartobliwie mówi się, że węgierska gospodyni domowa wyjmuje ze spiżarni słoik z papryką
i szykując obiad zastanawia się, co do niej dodać. Rzeczywiście – popularne od XVIII wieku warzywo z pewnością może nosić tytuł królowej kuchni węgierskiej. Znajdziemy je niemalże w każdej wytrawnej potrawie. Najczęściej dodawane jest w postaci sproszkowanej, słodkiej lub pikantnej, zastępowane bywa papryką wędzoną lub suszoną na sznurach, sprzedawaną na licznych targach. Świeża, duszona papryka jest nieodłącznym elementem słynnej jarskiej potrawy – leczo. Poza nią w madziarskiej kuchni znajdziemy takie przyprawy, jak majeranek, liście laurowe, kminek, pieprz, tymianek i czosnek oraz cebula.

Koronne dania kuchni węgierskiej

Tradycyjne węgierskie dania przyrządzane są w ogrzewanym płomieniem ogniska kociołku. Najpopularniejsza potrawa – gulasz – przyjmuje postać mocno doprawionej zupy, natomiast jego gęstsza, zabielana, tłusta wersja to pörkölt (paprykarz). Grzechem przeciwko niemu byłoby zagęszczanie mąką, a odpowiednią, zawiesistą konsystencję uzyskuje się dzięki smalcowi i długiemu gotowaniu. Innym, przygotowywanym w kociołku daniem jest zupa rybna – halászlé. Każda gospodyni posiada na nią swój sekretny przepis, jednak w każdym znaleźć się musi oprócz ryby ukochana przez Węgrów papryka. Pomimo braku dostępu do morza i niewielkiej liczby zbiorników, wiejska kuchnia węgierska przez wiele lat bazowała na rybach.

To nie koniec madziarskich specjałów. Mówiąc o kuchni węgierskiej należy również wspomnieć
o faszerowanej mięsem i ryżem papryce, torcie Dobosza, debreczyńskich kiełbaskach oraz serwowanym w barach szybkiej obsługi lángos – smażonym na oleju placku drożdżowym, podawanym z serem, czosnkiem, masłem lub kiełbasą. Od samego myślenia o węgierskich przysmakach ślinka cieknie. Czas więc coś ugotować. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok