Czy polskie leczo to to samo, co węgierskie leczo?

tort dobosza
Słodycz po węgiersku, czyli tort Dobosza
Lipiec 24, 2017
gulasz węgierski
Niespodzianka w misce, czyli czym jest gulasz?
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie
węgierskie leczo

Nadchodzi długo wyczekiwane lato, a wraz z nim sezon na przepyszne, rodzime warzywa. Mama zaprasza bliskich na leczo i serwuje zupę z cukinią, papryką, pomidorem, cebulką i kiełbasą. Pytanie brzmi: czy to rzeczywiście leczo? W naszym polskim zwyczaju – tak, jednakże bardzo popularne w kuchni węgierskiej leczo, a właściwie lecsó, nie do końca przypomina polską odmianę potrawy.

Wspólny mianownik: papryka i pomidory

Leczo (węg.lecsó) to węgierska potrawa, znana również w Polsce, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. Tak naprawdę w każdym z krajów pod tą nazwą kryje się nieco inne danie, a wspólnym mianownikiem dla każdego jest duża ilość duszonej papryki i pomidorów. Oryginalne, węgierskie leczo znacznie odbiega od polskiego. Przede wszystkim różnią się one konsystencją. W Polsce leczo jest rodzajem zupy, z kolei węgierskie danie zawiera praktycznie tylko warzywa, okraszone niewielką ilością sosu. Co może zaskoczyć, węgierski wariant potrawy nie zawiera cukinii ani kabaczków, a dodanie do niego pieczarek graniczy wręcz z grzechem. Klasyczna, węgierska wersja to jedynie papryka, cebula i pomidory (sprężyste, nie rozgotowane!), podsmażone na wykwintnym, nadającym niepowtarzalny aromat smalcu (najlepiej z mangalicy – węgierskiej odmiany świń). Wedle uznania można dodać sproszkowaną, słodką paprykę, sól, cukier, mielony czarny pieprz, tymianek i czosnek. W niektórych przepisach smalec bywa zastępowany olejem słonecznikowym. Tak przygotowaną potrawę można podawać samodzielnie, z pieczywem lub mięsem.

Wyjątek od reguły

Kuchnia węgierska dopuszcza jednak pewne „wariacje’ na temat leczo i często bywa przyrządzane
z ziemniakami, gotowanym ryżem lub rozkłóconym jajkiem. Ponadto możemy znaleźć w nim kawałki mięsa – najczęściej jest to paprykowa kiełbasa, ale może być też boczek, wątróbka i wędliny wieprzowe. Znane są również odmiany, w których leczo podawane jest w chlebie, jako nadzienie w naleśnikach, na zimno w galarecie lub w wersji zabielanej kwaśną śmietaną.

Czy to jest skomplikowane?

Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Na początku należy zeszklić na smalcu drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojoną paprykę (pół kilograma), pomidory (300 g), doprawić solą i pieprzem, a następnie dusić 10 minut. Do garnka możemy również dołożyć kiełbasę i dusić potrawę jeszcze przez 10 minut. Gdy warzywa będą dostatecznie miękkie, wystarczy przełożyć danie do miseczek. Uwzględniając wyżej wspomniane dodatki, można uzupełnić nimi naszą potrawę. I koniecznie wznieść toast Tokajem!

Smacznego, a właściwie – jó étvágyat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok