Słodycz po węgiersku, czyli tort Dobosza

węgierskie leczo
Czy polskie leczo to to samo, co węgierskie leczo?
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie
tort dobosza

Myśląc o smakołykach kuchni węgierskiej wymieniamy przede wszystkim gulasz, leczo i paprykarz, a kolejno do głowy przychodzą fantastyczne trunki, takie jak Tokaj. A co z wieńczącymi posiłek deserami? Niewielu pamięta, że słynny majstersztyk cukiernictwa, jakim jest tort Dobosa (Dobosza), pochodzi właśnie z Węgier, a jego twórca, którego nazwiskiem deser został nazwany, ponad dwadzieścia lat trzymał w sekrecie jego niezwykłą recepturę.

Historia tortu

Historia tortu Dobosza sięga XIX wieku, kiedy to József C. Dobos podróżując po Europie zainspirował się przepisem jednego z francuskich cukierników. Deser pierwotnie zawierał liczne warstwy biszkoptu, przekładane maślanym kremem czekoladowym. W 1885 roku w Budapeszcie miała miejsce wystawa, podczas której cukiernik zaprezentował dzieło, które jako pierwsi skosztowali cesarz Franciszek Józef wraz z cesarzową Elżbietą. W krótkim czasie jego niepowtarzalny smak poznali i pokochali zwykli mieszkańcy Austro-Węgier. Co wyróżniało  przysmak to fakt, iż zawierał wówczas niezbyt popularny krem maślany. W 1906 roku Dobos zdecydował się w końcu ujawnić przepis, który to szybko rozprzestrzenił się i rozpoczął ewolucję.

Zagraniczny podbój

Poza zaangażowaniem w pracę cukiernika i autora książek kucharskich, Dobos prowadził luksusowe delikatesy, w których sprzedawał aż 60 rodzajów sera, zagraniczne trunki, desery i pieczywo. Popularność wśród europejskich elit zawdzięczał nie tylko cukierniczemu talentowi, lecz także umiejętności autopromocji, którą zaskakiwał podczas licznych targów spożywczych. Innowacyjnym pomysłem Dobosa były zabiegi mające na celu utrzymanie dłuższej świeżości wypieku (deser pomimo ograniczonych wówczas możliwości chłodzenia transportowany był do wielu krajów), między innymi pokrywaniem tortu karmelem i obtaczaniem boków zmielonymi orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami i kasztanami. Ponadto stworzył on pojemnik, który  chronił wypiek podczas dalekich podróży.

Nie tak trudne jakby się mogło wydawać

Przygotowanie niniejszego specjału kuchni węgierskiej wbrew pozorom nie jest nadzwyczaj skomplikowane. Należy je rozpocząć od sporządzenia klasycznego ciasta biszkoptowego z 6 jaj, 6 łyżek cukru waniliowego i 6 łyżek mąki, z którego należy upiec 5-7 krążków biszkoptowych. Upieczone blaty należy przekładać kremem, którego zrobienie obejmuje ubicie na parze 6 jaj z 200 g cukru, 50 g kakao i aromatem waniliowym i połączenie powstałej masy z wcześniej utartym masłem. Wierzch tortu pokrywa się glazurą, powstałą ze skarmelizowania 100 g cukru z wodą i połączeniem go z 50 g masła. Natychmiast po polaniu należy pokroić tort na 16 kawałków.

Powyższy przepis jest jedną z ponad 100 receptur na tort Dobosza, którymi mogą poszczycić się Węgrzy. Z całą pewnością wkład Józsefa C. Dobosa w kuchnię węgierską miał wpływ na kuchnię światową, a dzieło, którego był twórcą zasługuje, by dumnie nosić jego nazwisko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok